MathildeDe planetoïdengordel is een regio in het zonnestelsel ruwweg tussen de planeten Mars en Jupiter, waar de grootste concentratie van planetoïdenbanen zich bevindt. De afstand tot de zon bedraagt tussen de 2,1 en 3,3 AE. De dwergplaneet Ceres is het grootste hemellichaam in deze gordel.
Planetoïden zijn stukken materie in ons zonnestelsel die zich evenals planeten in een baan om de zon bewegen. Er zijn er inmiddels ruim 300.000 bekend. Enkele planetoïden zijn sinds 1991 door ruimtesondes van dichtbij gefotografeerd. Deze foto's laten zien dat het onregelmatige, aardappelvormige steenklompen zijn. Ongeveer 220 ervan zijn groter dan 100 km.
Tijdens de eerste fasen van het zonnestelsel zijn de planeten naar alle waarschijnlijkheid gevormd door samenklontering van kleine stukken materie. Tussen Mars en Jupiter verhinderde het sterke gravitatieveld van de reuzenplaneet Jupiter echter de vorming van een nieuwe planeet. De brokken materie bleven in plaats daarvan gewoon rond de Zon draaien.